NTP

BGSZ Tehetségprogram (NTP-SZKOLL14-0041)

NTP-SZKOLL-14-0041

 

1.

Hallgatóink kezdeményezésére két tanfolyamon, egy országos rendezvényen és versenyen vettek részt hallgatóink. Az itt szerzett ismeretek és tapasztalatok versenyképes tudást jelentenek a résztvevők számára. Az építész és építőmérnök hallgatók együttes részvétele az idén is sikeres volt.

1.            Műemlékvédelmi továbbképzés. A nyilvánosan meghirdetett továbbképzésen gyakorló építészek és hallgatók közösen ismerték meg a műemlékvédelem aktuális közigazgatási és társadalmi hátterét. Ezek gyors változását az egyetemi oktatás nem tudja megfelelően követni, az esettanulmányok megismerése praktikus ismeretek megszerzésére volt alkalmas.

2.            Hidak és Hídépítők Napja. Az építőmérnök hallgatók immár hagyományosan vesznek részt az országos rendezvényen, amelynek keretében többféle, részben szakmai versek is zajlanak, amelyek közül csapatunk eredményesen vett részt a „raklap” hídépítő versenyen.

3.            Axis VM építőmérnöki program oktatása. Az épületszerkezetek 3D-s modellezése  a szerkezettervezésben nagyon fontos. A tervezést segítő programok gyorsan fejlődnek, a korszerű ismeretek megszerzése a tudományos munkában és a későbbi elhelyezkedésben is nagy segítséget jelent a hallgatók számára, akik a képzés végén tanúsítványt kaptak.

4.            Betonkenu 2015. Ez évben harmadik alkalommal vett részt csapatunk a versenyen. A folyamatos fejlődést bizonyítja, hogy a részvétel, majd a harmadik helyezés után, idén minden versenyszámban dobogón végzett, az összetett versenyt pedig megnyerte csapatunk, a SZE-NAVIS!

5.            Elektronikus kiadvány – Évkönyv. A hallgatói tudományos és pályázati munkák leggyakrabban elkallódnak. A kiadványban összegyűjtöttük az elmúlt két év legjelentősebb hallgatói munkáit, kollégiumi eseményeinket, hogy ezeket megőrizzük a következő generációk számára.

 

Mindkét tanfolyam keretében a legkorszerűbb ismereteket nyújtó és gyakorlatorientált képzést valósítottunk meg. Ezt részben tanulmányi kirándulással (Sopron), részben konkrét szerkezettervezési feladatok személyes megvalósításával érték el az oktatók.

A szakmai versenyeken és rendezvényeken való részvétel tapasztalatai elengedhetetlenek a csapatmunka tanulásában. A betonkenu építésben elért eredmény igazolja, hogy hosszútávon kell gondolkodni, fontos a folyamatosság.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a két szakterület (szakma) hallgatói, az építészek és az építőmérnökök, közös feladatokban vegyenek részt, ismerjék meg egymás szakterületét, szélesedjen látókörük, hogy megfelelően tudjanak együttműködni, együtt dolgozni.

Jellemző, hogy a hallgatói munkák idővel elkallódnak, sem az egyetem, sem a hallgatók nem őrzik meg azokat. A 4-5 éves képzési periódus miatt nagyon gyorsan változik a szakkollégium tagsága, ezért fontos és szükséges 2-3 évente az előző időszak tevékenységét összefoglalni. Míg a TMDK dolgozatokat elvben megőrzik a szerverek, az építészek gyakran csoportban elkészített országos pályamunkáinak megmaradása, még abban az esetben is, ha díjat nyertek (Mediawave, Várfal), nem biztosított. Évkönyvünkben mintaként őrizzük meg és tesszük elérhetővé ezeket az értékes munkákat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BESZÁMOLÓK:

Axis VM tanfolyam

A felsőoktatásban működő szakkollégiumok támogatásából 2015 második szemeszterében a szakkollégiumnak lehetősége volt indítani egy haladó Axis tanfolyamot. Előzménye volt a két éve, szintén pályázatból megvalósult alapképzés.

A kurzust a szakkollégiumon kívül az egyetemen is meghirdettük az építős és építész hallgatók körében egyaránt. A jelentkezés feltétele volt a program alapfokú ismerete.

A pályázati időszak miatt a vizsgaidőszakban lett megtartva, ami viszonylag alacsony létszámot eredményezett. Bár ennek köszönhetően családias hangvételben folyt a tanítás.

 

Betonkenu

2015.06.18-20.

Manapság egyre népszerűbb a beton felhasználása különböző kreatív módokon. Ezek egyike a világszerte ismert betonkenu építés, egyetemünk az első kupa megrendezése óta részt vesz a versenyben. A megmérettetésben résztvevők fő motivációja, hogy minden évben valami új, innovatív technológiát alkalmazása. A megvalósult betonkenu komoly mérnöki munkát és kreativitást igényel.  A szervezők célja, gyakorlati projekt, alkotó tér biztosítása az egyetemisták számára, legújabb betonos innovációk megismerése, kapcsolatépítés és erősítés a cégek és a mérnökhallgatók között, a beton felhasználásának a népszerűsítése.

Évről évre egyre sikeresebben szerepelt a csapat, idén a jelentkezők nagy létszáma miatt két csapatot is indítottunk. Azonban nem csak kenuépítésről szól a versenykiírás, új kategória  a beton fürdőruhás párok „mustrája”, egy női és egy férfi fürdőruha modellt kell elkészíteni betonból, és ezt élőben a csapattagok közül egy hölgynek és egy úrnak be is kell mutatni.

Sok munka előzi meg azt a pillanatot, amikor a kenukat a vízre bocsájthatjuk, a megbeszélések már a félév elején elindulnak, és az első hajókat a verseny előtt körülbelül másfél hónappal már elkészítjük, hogy legyen időnk az esetleges hibákat orvosolni és új kenut építeni. A siker érdekében fontos a hatékony együttműködés, a csapatmunka, amit a hallgatók megtanulnak a felkészülés során.  Az egyéni részfeladatok pedig elősegítik a szakmai fejlődést.
Az építésen kívül az evezés is a csapattagok valósítják meg így azok akik ezt elvállalták, már hónapokkal a verseny előtt jártak edzésekre az eredményes szereplés érdekében.

 

Az idei versenyre 2015  június 18-19-20-án, a Lágymányosi –öbölben került sor.  Már reggel 8-tól érkeztek a csapatok a helyszínre, a regisztráció és a reggeli után sor került a megnyitóra és a csapatok prezentációjára. A mi csapatunk meglepetéssel készült a zsűrinek és a közönségnek, betonból készítettünk kulcstartót és hűtő mágnest rajta a címerünkkel.  A beton fürdőruhák bemutatóján sikeresen szerepeltünk, I. helyet sikerült elérnünk.  Elkészítésüket és bemutatásukat Molnár Mercédesz, Jarovaja Anna és Kovács Dalma vállalta, a fiú fürdőruhákat pedig Juhász Dávid és Csályi Artúr mutatta be.  Ezután a hajók súlyát mérték meg, az egyik hajónk 54 a másik 62 kilós lett.

 

III. HIDAK ÉS HÍDÉPÍTŐK NAPJA BESZÁMOLÓ

2014/15 II. félév 2015.05.16.

Idén 3-ik alkalommal került megrendezésre a fővárosban a Hidak és Hídépítők napja. Hídépítők Egyesülete minden évben felújítja védőszentjük egy-egy szobrát az ország különböző településein. Választásuk az idei évben az Árpád híd budai feljárójánál található Szent Péter és Pál templom előtti Nepomuki Szent János és Szent Flórián szoborra esett, amelynek ünnepélyes felavatásával vette kezdetét a rendezvény. A szervezők (Hídépítők Egyesülete) jóvoltából a Széchenyi István Egyetem ebben az évben részt vehetett a hídépítők napján. A hallgatókból álló csapat többek között a sárkányhajó és a „raklap” hídépítő versenyen vett részt. Tíz tanuló és egy egyetemi alkalmazott képviselte egyetemünket.

A Hídépítők napja - mint hagyományosan mindig-, Nepomuki Szent János ünnepén lett megrendezve. Ő a folyók, hidak, hajósok,  halászok és most már a hídépítők védőszentje.

Az egész napos program 11 órakor az  Óbudai Szent Péter és Pál Főplébánián kezdődött, az A-Híd Zrt. által felújított Nepomuki Szent János szobor ünnepi átadásával. Az eseményen jelen volt a Fővárosi Önkormányzat, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, BRFK Vízirendészete, önkormányzatok, egyházak, egyetemek, iskolák és a civil szféra egyaránt.

A szoboravatás után 13 órától vízi felvonulás kezdődött, mely az Árpád hídtól a Lágymányosi öbölig tartott, végigvonulva a Duna-part fő nevezetességi mellett, a részvevőket egy gályahajó és egy hadihajó is kísérte. A felvonulás végén a sárkányhajósoknak versenyt is rendeztek a Lágymányosi öbölben. A szoros csatát a húszasok között a Győri Egyetem csapata nyerte meg. Az egyetemi hallgatókból álló csapattal együtt eveztek a Vadlibák sárkányhajós csapat tagjai, valamint a Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai. Az ünnepélyes díjátadóra a BME előtti téren 15 órakor került.

 

Műemlékvédelmi oktatás és Soproni műemlékvédelmes kirándulás


"Az utolsó műemlékvédelmi órára egy szép májusi napon került sor, Sopron belvárosában. A nagy érdeklődésnek hála sok szakmabeli résztvevő volt jelen. Az építő- és építészmérnök szakma szinte minden területéről érkeztek emberek. Voltak többek között kivitelezők, tervezők, statikusok és egyetemi oktatók is. A szép időnek hála, a hivatalos megnyitóra a Széchenyi téren került sor. Dr. Veöreös András konferálta fel a program menetét, illetve egy kisebb előadást is tartott a műemlékvédelemről. Elmesélte a műemlékvédelem fontosságát, megemlítette a történetének kialakulását, illetve a napjainkban megjelenő problémákra is felhívta a figyelmet. Sopron történetéről is fontos dolgokat tudtunk meg építészettörténeti szempontból."